STOWARZYSZENIE NA RZECZ RODZINY I OSÓB ZAGROŻONYCH WYKLUCZENIEM SPOŁECZNYM
Ważne! Uczestnik może przed rozpoczęciem kursu wybrać wszystkie kwalifikacje (TG.07 i TG.16) lub wybrane kwalifikacje (np. tylko TG.07).
Uzyskane w ten sposób kwalifikacje zawodowe są zgodne z Rozporządzeniem MEN z dnia 13 marca 2017r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego, Rozporządzeniem MEN z dnia 18 sierpnia 2017r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych, Rozporządzeniem MEN z dnia 31 marca 2017r. w sprawie podstawy programowej kształcenia w zawodach oraz Rozporządzeniem Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 07.08.2014r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania oparta na Międzynarodowym Standardzie ISCO.
Ukończenie kwalifikacyjnych kursów zawodowych oraz uzyskanie kwalifikacji Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.). Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Do zadań zawodowych technika żywienia i usług gastronomicznych należy:
– ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania
– sporządzanie oraz wydawanie potraw i napojów
– planowanie i ocena żywienia
– organizacja produkcji gastronomicznej
– planowanie i realizacja usług gastronomicznych
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych oraz zaświadczenie instytucji oświatowej KKZ.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych (Kod zawodu: 343404).
ul. Baranowicka 79/1
15-554 Białystok
NIP 5423167916 REGON 200362518 KRS 0000356507
mBank S.A. 72 1140 2004 0000 3702 7789 3927
e-mail: holos.biuro@gmail.com
Godziny otwarcia: PON – PT: 8.00 – 14.00
SOBOTA – spotkania zaplanowane
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.