PROGRAM
OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST
WSPÓŁFINANSOWANY ZEUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ
POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM
2019
CELEM
PROGRAMU jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej
oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w
okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi
są:
-
organizacja
i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej
się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL,
zgodnie z zasadami PO PŻ,
-
racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z
innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej
osobom najbardziej potrzebującym,
-
przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania
pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
-
prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób
najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą
żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień
2019 – lipiec 2020
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Stowarzyszenie
Bank
Żywności Suwałki – Białystok, ul. Kowieńska 3/18, 16-400 Suwałki
– Białystok [OPR]
do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na
terenie województwa podlaskiego,
która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA
KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
-
Pomoc
w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z
powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie
odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też
trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w
najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art.
7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych
do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego
określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy
społecznej, tj.
do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i
1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN
dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie,
stanowiąc
systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów
spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
-
Sposób
kwalifikacji:
-
OPS
będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania
pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób
zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania
zgody tych osób;
-
OPL
mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób
kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik
nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem
przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność
do przyznania pomocy;
-
OPL
mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do
udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia
.
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc
żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za
pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako
zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub
posiłków.
-
Zestaw
roczny artykułów spożywczych w Podprogramie
2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg w
tym:
-
Artykuły
warzywne i owocowe:
-
groszek
z marchewką 3,2 kg,
-
fasola
biała 3,2 kg,
-
koncentrat
pomidorowy 1,12 kg,
-
buraczki
wiórki 1,05 kg,
-
powidła
śliwkowe 1,80 kg,
-
sok
jabłkowy klarowny 4l
-
Artykuły
skrobiowe:
-
makaron
jajeczny 4,5 kg,
-
makaron
kukurydziany bezglutenowy 1 kg
-
ryż
biały 3 kg,
-
kasza
gryczana 1,5 kg,
-
herbatniki
maślane 0,8 kg,
-
Artykuły
mleczne:
-
mleko
UHT 7 l,
-
ser
podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
-
Artykuły
mięsne:
-
szynka
drobiowa 2,7 kg,
-
szynka
wieprzowa mielona 1,8 kg,
-
pasztet
wieprzowy 0,48 kg,
-
filet
z makreli w oleju 1,53 kg,
-
Cukier
-
cukier
biały 4 kg,
-
Tłuszcze
-
olej
rzepakowy 4 l,
-
Dania
gotowe
-
gołąbki
w sosie pomidorowym 1,7 kg;
-
Paczka
żywnościowa
to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z
różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
-
Posiłek
to
każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla
osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie,
obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek,
kolacja]. posiłki
do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach
posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla
bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem
świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
-
W
przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej
zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019jest
większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana,
Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego
dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej
ilości (tj. do ok. 40,3kg). W zestawie należy w miarę możliwości
uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
-
W
uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby
żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w
odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
-
W
przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby
opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
-
Żywność
jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ
nieodpłatnie.
SKŁADANIE
SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda
osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu
dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie
do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie
albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i
Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy
współpracy z OPL i OPS:
-
warsztaty
kulinarne;
-
warsztaty
edukacji ekonomicznej;
-
warsztaty
dietetyczne;
-
warsztaty
niemarnowania żywności,
-
inne
działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze
akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne
najbardziej potrzebujących
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w
Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz
podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy
żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz
miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach
internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz
podopiecznych to:
-
włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie
społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne
inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia
z ubóstwa;
-
grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby
starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
-
pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z
wyłączeniem pomocy rzeczowej);
-
pomoc
w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
-
wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem
społecznym.
Do
udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która
otrzymała skierowanie z OPS do
odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy
to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest
współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia
wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania
nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych
funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być
z nimi komplementarne.